KAPSEJLADS

øvelse

bådhåndtering: vendinger

Når man kapsejler er der som oftest 3-5 vendinger på hvert opkryds. Kvaliteten af de 3-5 vendinger, kan være forskellen på om man går foran ens konkurrenter, eller man skal gå bagom om og ender med at sejler længere end ønsket.

brug disse tre parametre til vurdere jeres besætnings vendinger.

Kommunikation: der er klar kommando fra skipper og alle giver klarmelding.

 

Vejrforholdene: lav en vejrskala skal som definer hvilken type vending i skal lave. eksempel, vejrskala 1 er 2-4 m/sek, hvor i udfører jeres manøvre med masser af læ og luv krængning og rul. Vejrskala 2 5-8 m/sek, hvor jeres manøvre har moderat krænging og rul. Vejrskala 3 er 9-12 m/sek, hvor i vender mens båden holdes så flad som muligt. Hvis så gasten ser at der kommer et pust, når man skal til at vende, kan man som besætning kalde at man vender svarende til 2 eller 3. Modsat hvis man sejler i frisk vind og vinden dropper omkring en vending, kan man som besætning kalde at man vender svarende til 1 eller 2.

konkurrenter: Når man befinder sig i et felt af både skal man som besætning kunne lave uforudsete manøvre, grundet at der er trafik omkring starten, krydsmærket og ved ændring i vejrforholdene. Derfor skal i som besætning kunne kalde en hurtig vending og udføre en sådan, uden at det kræver særlig meget kommunikation. Det bedste udgangspunkt for at lave en pludselig vending, er at man efter enhver vending, altid forbedreder at kunne vende igen med det samme, så alle små forberedelser er gjort og alle ved hvem der slækker og haler skøderne. Så være forberedt på en uventet vending og have en kode eller en kort kommando klar!

Rigtig god træning

 

fuldt aktivitets-program

Denne opgave er en del af et komplet aktivitetsprogram.

Ønsker du at bruge det samlede aktivitetsprogam, kan du finde det her.