KAPSEJLADS

øvelse

bomning med gennaker

Bomning er som andre manøvre vigtigt at kunne i alt slags vejr, med forskellige hastigheder og nogle gange som taktisk våben overfor konkurrenterne.

Brug disse tre parametre til vurdere jeres besætnings bomninger.

Kommunikation: der er klar kommando fra skipper og alle giver klarmelding.

Vejrforholdene: lav en vejrskala skal som definer hvilken type bomning i skal lave. eksempel, vejrskala 1 er 2-4 m/sek, hvor i udfører jeres manøvre med masser af læ og luv krængning, rul og lad spileren flyve ud foran forstaget, før den nye læ hales.

Vejrskala 2 5-8 m/sek, hvor jeres manøvre har moderat krænging og rul og måske holdes den gamle spilerskøde siden for at spileren bliver fyldt af vinden og derigennem blæst rundt til den nye læ side, hvor man er klar til at trimme hurtigt  ind. Vejrskala 3 er 9-12 m/sek, hvor i bommer mens båden holdes så flad som muligt for kontrol og lav udgangskurs på den nye halse.

Hvis gasten ser at der kommer et pust, når man skal til at bomme, kan man som besætning kalde at man bommer svarende til 2 eller 3. Modsat hvis man sejler i frisk vind og vinden dropper omkring en bomning, kan man som besætning kalde at man bommer svarende til 1 eller 2.

konkurrenter: Når man befinder sig i et felt af både skal man som besætning kunne lave uforudsete manøvre, grundet at der er trafik lige efter krydsmærket/offset mærke eller en bundgate, samt ved ændring i vejrforholdene. Derfor skal i som besætning kunne kalde en hurtig bomning og udføre en sådan, uden at det kræver særlig meget kommunikation. Det bedste udgangspunkt for at lave en pludselig bomning, er at man efter enhver bomning, altid forbedreder at kunne bomme igen med det samme, så alle små forberedelser er gjort og alle ved hvem der slækker og haler skøderne. Så være forberedt på en uventet bomning og have en kode eller en kort kommando klar!

Rigtig god træning

fuldt aktivitets-program

Denne opgave er en del af et komplet aktivitetsprogram.

Ønsker du at bruge det samlede aktivitetsprogam, kan du finde det her.